Yağmurlama Sulama

Peyzaj ve bahçe alanlarının ve özelliklerinin çim sulamasında en sık kullanılan sulama sistemi yağmurlama sulama sistemidir.Adından da anlaşılacağı üzere yağmurlama sulama sistemi en doğal halidir.Yağmurlama başlıkları,sprey püskürtür) başlıklar ve rotor ( döner) başlıklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sıklıkla kullanılan bu iki sistem farklı alanlarda kullanılmaktadır. Sprey başlıklar küçük yarı çaplı olmaları nedeniyle düzensiz alanların sulanmasında kullanılmaktadır. Rotor başlıklar ise büyük yarıçaplı olduğundan daha büyük alanlar için kullanılmaktadır. Sprey başlıklar rotorlara göre daha az alan suladıkları için maliyeti daha düşük olduğunu söylemek mümkün. Sprey başlıklar Şemsiye şeklinde sulama yaparken rotorlar sulama alanını dönerek sular.

Yağmurlama sulama sistemlerinin yararları;

1 Sığ toprakların sulanmasında kolay kullanıma uygun olarak üretilmişlerdir.

2. Yer altı ve yer üstü kaynaklarından alınan suyun küçük miktarda ve süreli olarak kullanılmasını sağlar.

3. Erozyona neden olmadan dik ve eğimli yapıya sahip alanların sulanmasında kullanılır.

4. Derine sızma ile su kaybı az olduğu için drenaj problemini ortadan kaldırır.

5. Kontrollü sulama yapılabilir. Sulama zamanlayıcıları sayesinde daha hızlı ve az emekle sulama işlemi gerçekleşmiş olur.

6. Gübreler, besin maddeleri sulama suyu ile birlikte verilebilir.

7. Taban suyunu yükseltmeden kontrollü bir sulama yapılabilir.

Yağmurlama sisteminde karar vermenizin ardından sulama malzemesi seçimini de alanınıza göre yapmanız sizin için en doğru olacaktır.

Damlama Sulama Sistemleri

Düşük basınçla ve suyun özel borularla damla damla toprağa verilmesi suretiyle yapılan bir bitki sulama yöntemidir. Her bitki için ayrı ayrı Su verilen bir sistemdir. Sulama sistemi yani borular üzerinde küçük damlatıcılar arayıcılığı yapılan sulama sistemidir. Bu damlatıcılar sistemin ana öğeleridir. Bahçe alanı içeresinde farklı tür ve boyuttaki bitkiler bulunduğu için farklı su ihtiyaçları bulunmaktadır. Çim sulama alanlarında daha düşük bir maliyet sağladığı için yağmurlama daha çok tercih ediliyor ancak bitki çeşitliliğin çok olduğu bahçe ve alanlarda en uygun fiyatlı kurulacak sistem ise damlama sulama sistemidir. Damla sulama sistemi toprak altı sulama ve toprak üstü damlama olarak ikiye ayrılmaktadır.

Damlama sulamanın faydaları;

1-Damlama yöntemi kullanıldığı için su kaybı az olur.

2. Su damla damla verildiği için bitki kökünde oksijen ve nem dengesi korunmuş olur.

3 Bitki çevresinde yabani ot büyümesi daha az olur.

4 Bitkinin yapraklarında ortaya çıkan genellikle ıslanmadan kaynaklı olan mantar, küllenme, güneş yanığı gibi yaprak sorunlarının da önüne geçmiş olursunuz.

5.Damlama sulama sistemi daha az çalışma basıncına ihtiyaç duyduğundan, seçilen pompa küçük olmakta ve daha az yardımcı parça gerekmekte, buna bağlı olarak maliyet daha az olmaktadır.

Sulama Sistemi ve Zamanı

Sulamada bir diğer önemli konu da sulamanın ne zaman ve ne miktarda yapılacağıdır. Her bitki türünün ihtiyacı olan su miktarı ve sulanması gereken zaman farklılık göstermektedir. İçinde bulunan mevsim, alınan yağış miktarı ve sıcaklık da sulamaya zamanını ve süresini etkilemektedir. Bahar aylarında daha az miktarda ve sayıda sulama yeterli olurken sıcak yaz aylarında bitkiye daha fazla su vermek gerekir. Örneğin çim alanların günde iki defa sulanması uygundur ancak bahar ve yaz aylarında verilen su miktarı değişiklik göstermektedir. Ayrıca çim alanların sulanmasında güneş olmayan saatlerde sulama yapılması önerilir. Damlacıkların mercek etkisi yapması sebebiyle güneş altında çimde yanma durumu yaşanabilir. Bunun için gece ve sabahın erken saatlerinde sulama önerilir. Otomatik sulama sistemi kurmanız sulamayı istediğiniz zaman ve miktarda yapmanızı sağlar. Mevcut sulama sisteminizde bulunan vanaların arkasına yerleştireceğiniz selenoid vanalar ve bunları bağlayacağınız zamanlayıcı olarak da anılan kontrol üniteleriyle kolaylıkla otomatik sulama sistemine geçebilirsiniz. Elektriği olan bölgelerde elektrikli kontrol üniteleri kullanabildiğiniz gibi elektriğiniz yoksa pilli kontrol ünitelerini de tercih edebilirsiniz. Bunların dışında daha küçük bir alanda sulama yapacaksanız direk musluğunuza bağlayabileceğiniz, üzerinde hem zamanlayıcı hem de vana bulunan musluk tipi zamanlayıcılar ile sulamanızı pratik bir şekilde otomatik hale getirebilirsiniz.